HEYBELİADA

HEYBELİADA "YAZARLIK EĞİTİMİ" KAMPINDAYIZ

17.07.2021 951

HEYBELİADA "YAZARLIK EĞİTİMİ" KAMPINDAYIZ

Ortaöğretim Genel Müdürlüğü Öğrenci Pansiyonları ve Burslar Daire Başkanlığı tarafından öğrencilere yönelik düzenlenen kampta, Ortaöğretim Genel Müdürlüğüne bağlı pansiyonlu sosyal bilimler lisesi öğrencilerine kendilerini ifade edebilecekleri sosyal faaliyetlere katılma ve yazarlık eğitimi alma imkânı sunulmuştur.

Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü ile Türk Kızılay Derneği arasında imzalanan iş birliği protokolüyle yürütülen çalışmalar kapsamında 11 - 17 Temmuz 2021 tarihinde İstanbul Heybeliada'da "Yazarlık Eğitimi" kampı yapılmıştır.

 "Yazarlık Kampına" yedi farklı bölgeden Diyarbakır, Gaziantep, Uşak, Kütahya, Tekirdağ, Mersin, Amasya, Aksaray, Kastamonu, Hatay ve Ankara'dan sosyal bilimler lisesi öğrencileri ve sosyal bilimler lisesinde görevli yöneticiler ile Türk dili ve edebiyatı öğretmenleri katılmıştır.

Kampın ilk günü konuk olarak yazar ve Klasik Türk Edebiyatı sevdalısı Hayati İnanç öğrencilerle söyleşi gerçekleştirmiştir. İnanç,  kadim kültürümüzün geleceğe aktarılmasının önemini edebiyatımızın seçkin eserlerinden örnekler vererek ifade etmiştir. Anlattığı anekdotlar ve okuduğu şiirlerle öğrencilerimizi değerlerimizle buluşturmuştur.

İkinci gün kampa konuk olan yazar Şule Köklü, edebiyatta millî ve yerli olmanın önemini, yazmış olduğu eserlerden yola çıkarak anlatmış, öğrencilerle yazarlık serüveni hakkında söyleşi yapmıştır.

Türk dili ve edebiyatı öğretmeni Başak İngin, kamp süresince öğrencilerimize yazarlık eğitimi vermiştir.  Bu eğitimde hikâye, şiir gibi edebî metinler ile resim, kısa film gibi görseller üzerinden eleştirel okuma çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Eleştirel okuma yapılan yazılı ve görsel metinlerin izleklerinden hareketle yazma çalışmaları yapılarak öğrencilerin yazma becerileri geliştirilmiştir.

Öğlene kadar yapılan yazarlık eğitiminden sonra Türk Kızılay gönüllülerinin liderliğinde kamp aktiviteleri yapılmıştır. Ok atma, yüzme, basketbol, tırmanma, yürüyüş gibi sportif faaliyetler; drama, halk oyunları, müzik, görsel sanatlarla ilgili çalışmalar; dev salıncak, macera küpü, doğada yön bulma gibi eğlenceli eğitici öğretici aktiviteler yapılmıştır. Heybeliada'da tarihi, kültürel ve turistik mekânlara gezi düzenlenmiştir.  Ayrıca Yeşilay tarafından bağımlılık, Kızılay liderleri tarafından akran eğitimi verilmiştir. 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü kapsamında yapılan meşaleli yürüyüşün ardından öğrencilerin düzenlemiş olduğu program gerçekleştirilmiştir.          

Yunus Emre'nin vefatının 700.  yıldönümü vesilesiyle 2021 yılı, Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde  "Yunus Emre ve Türkçe Yılı" olarak belirlenmiştir. Öğrenciler, yazarlık eğitimi uygulamaları çerçevesinde Yunus Emre metinleri yazmıştır. Kampa katılan Türk dili ve edebiyatı öğretmenleri tarafından değerlendirilen metinlerden oluşan seçkilerin kitap olarak basılması planlanmaktadır. Bu şekilde öğrencilerin Yunus Emre'nin öğretilerini anlaması ve yaşatması sağlanmıştır.

Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenlerimizden Mehmet Serdar DEMİRKOL'un rehberliğinde 3 öğrencimizle yer aldığımız kamp, tüm katılımcıların hazır bulunduğu veda gecesiyle sona ermiştir.